2018 – Katwijk

Topsportgemeente 2018 Katwijk

Katwijk is uitgeroepen tot dé topsportgemeente van 2018! De Zuid-Hollandse gemeente kende vorig jaar de beste topsportprestaties, gemeten over 40 topcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. Achter Katwijk legden de gemeenten Bunschoten en Zwolle beslag op de tweede en derde plaats. Noordwijk en Den Bosch completeren de top-5 van dit jaar.

De gemeente Katwijk was in 2018 met zeven teams actief in de onderzochte competities. Deze teams behaalden met hun eindklasseringen voldoende punten om alle andere gemeenten achter zich te laten en voor hun thuisgemeente de titel in de wacht te slepen.

Doorslaggevend was daarbij dat twee van de zeven Katwijkse topteams vorig jaar een kampioenschap konden vieren. Basketbalvereniging Grasshoppers zag haar damesteam landskampioen worden en de voetballers van VV Katwijk waren in 2018 de beste in de landelijke Tweede Divisie. Ook de voetbalverenigingen Rijnsburgse Boys (vijfde plaats in de Tweede Divisie), Quick Boys (zesde plaats Derde Divisie zaterdag) en FC Rijnvogels (zesde plaats Hoofdklasse zaterdag A) leverden een prima prestatie. Daarnaast behaalden de dammers van RDC Rijsburg een twaalfde plaats in de landelijke Ereklasse en leverden ook de eredivisie-rolstoelbasketballers van Grasshoppers een bijdrage.

Het is de eerste keer dat Katwijk tot topsportgemeente van het jaar wordt gekroond. De gemeente staat op de ranglijst meestal tussen de twintigste en dertigse plek en kende in 2006 haar hoogste klassering met een achttiende plek. Katwijk neemt de titel over Teylingen dat vorig jaar met de eer ging strijken.

Op 12 juni vond in sporthal Cleijn Duyn de officiële prijsuitreiking plaats. Wethouder Adger van Helden ontving en een speelster van landskampioen Grasshoppers uit handen van Pieter Verhoogt de bokaal, de bloemen en een sportief kunstwerk.