2015 – Amsterdam

TOPSPORTGEMEENTE 2015: Amsterdam

Amsterdam is uitgeroepen tot dé topsportgemeente van 2015! De hoofdstad kende vorig jaar de beste topsportprestaties, gementen over 41 topcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. Achter Amsterdam legden de gemeenten Emmen en Lingewaard beslag op de tweede en derde plaats. Rotterdam en Ermelo completeren de top-5 van dit jaar.

Amsterdam heeft de overwinning te danken aan de goede prestaties van maar liefst 35 lokale topsportteams, die in 24 van de 41 topcompetities punten behaalden.
Een speciale vermelding is op z’n plaats voor de topteams van Dosti United (Cricket) en de Amsterdam Crusaders (American Football) die in 2015 het landskampioenschap behaalden. Daarnaast waren er nog in de overige competities nog vijftien top-5 klasseringen te noteren, waaronder zes tweede plaatsen

Het is na 2005 en 2008 de derde keer dat Amsterdam tot topsportgemeente van het jaar wordt gekroond. De titel wordt overgenomen van Bunschoten dat vorig jaar met de eer ging strijken.

Onderstaande overzicht toont alle topsportverenigingen die hebben bijgedragen aan de Amsterdamse zegetocht. 

VerenigingSport
Amsterdam CrusadersAmerican Football
Amstelland PanthersAmerican Football
SlotermeerBadminton
Apollo AmsterdamBasketbal
CTO AmsterdamBasketbal
Dosti UnitedCricket
ACCCricket
22Dammen
AORC lebovastgoedFutsal
KnooppuntFutsal
AristosHandbal
VOCHandbal
Amsterdam (2x)Hockey
Hurley (2x)Hockey
Pinoké (2x)Hockey
L&D AmsterdamHonkbal
Blauw-WitKorfbal
AscrumRugby
Tempo TeamTafeltennis
USTafeltennis
AjaxVoetbal, eerste divisie
Ajax (jong)Voetbal, eredivisie
Ajax (amateurs)Voetbal, topklasse
AFCVoetbal, topklasse
ASV De DijkVoetbal, hoofdklasse
ChababVoetbal, hoofdklasse
JOS/WatergraafsmeerVoetbal, hoofdklasse
AjaxVoetbal, dames, eredivisie
BuitenveldertVoetbal, dames, topklasse
WartburgiaVoetbal, dames, topklasse
Only friendsRolstoelbasketbal
Apollo AmsterdamRolstoelbasketbal

Het is na 2005 en 2008 de derde keer dat Amsterdam tot topsportgemeente van het jaar wordt gekroond. De titel wordt overgenomen van Bunschoten dat vorig jaar met de eer ging strijken.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vond plaats op zondag 10 juli, in het Olympisch Stadion, waar op dat moment het EK Atletiek plaatsvond. In de VIP-tent, onder het toeziend oog van van honderden EK-genodigden, ontving sportwedhouder Eric van de Burg uit handen van Sport2B-directeur Pieter Verhoogt de bijbehorende bokaal en een sportief kunstwerk. De wethouder ging in zijn dankwoord in op de kracht en breedte van de Amsterdamse sportwereld: Van breedtsport­evenementen (Van de Burg had ’s ochtends meegedaan aan de 10 km recreatieloop van het EK) en topcompetities tot een mega-evenement als het EK. Hij blikte ook al vooruit naar volgend jaar: ‘Successen en prijzen zijn om van te genieten, maar geven ook inspiratie om het volgend jaar nog beter te doen.