2014 – Bunschoten

Bunschoten Topsportgemeente van het jaar 2014

De gemeente Bunschoten is uitgeroepen tot winnaar van tiende editie van de Topsportgemeente-van-het-jaar verkiezing. Bunschoten kende vorig jaar de beste topsportprestaties, gemeten over 41 landelijke sportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. De overige genomineerde gemeenten (Amsterdam, Den Bosch, Leiden en Utrecht) eindigden allen op bescheiden afstand en mogen met hun top-5 klassering ook terugkijken op een zeer geslaagd sportjaar.

De relatief kleine gemeente Bunschoten (ca 20.000 inwoners) was in 2014 met drie teams actief in de onderzochte competities. Deze teams behaalden met hun eindklasseringen voldoende punten om alle andere gemeenten achter zich te laten en voor hun thuisgemeente de titel in de wacht te slepen.

In de bekende voetbalgemeente waren het uiteraard de Topklassers Spakenburg en IJsselmeervogels die het leeuwendeel van de punten verzamelden. Spakenburg was de absolute grootverdiener. De blauwen behaalden vorig jaar het kampioenschap van de zaterdag Topklasse. IJsselmeervogels deed hier met de vierde plaats nauwelijks voor onder. Naast dit voetbalsucces lieten ook de schakers van En Passant zich van hun beste kant zien. Zij prolongeerden hun landskampioenschap door opnieuw te zegevieren in de landelijke Meesterklasse.

Het is de eerste keer dat Bunschoten de titel van topsportgemeente in de wacht sleept. In 2013 ging de titel naar Edam-Volendam. In 2012 was Den Bosch de beste.

Prijsuitreiking
Op zaterdag 4 april vond prijsuitreiking plaats van de verkiezing van de topsportgemeente van het jaar 2014. Locatie: de middenstip van het stadion van vv IJsselmeervogels. Moment: vlak voor aanvang van de moeder aller derby’s , IJsselmeervogels – Spakenburg, ofwel Bunschoten – Bunschoten. Toeschouwers: 8.000. In een geweldige ambiance ontving sportwethouder Bert Koops uit handen van Sport2B-directeur Pieter Verhoogt de bokaal en een sportief kunstwerk. Koops ging in zijn dankwoord in op het gevoel van trots dat binnen de gemeente loskwam toen bekend werd dat Bunschoten alle andere gemeenten achter zich had gelaten. ‘Wij zijn een echte sportgemeente. Klein, maar met een paar goed presterende verenigingen. We waren in 2009 al een keer tweede. Fantastisch dat we nu dankzij twee landskampioenschappen voldoende punten hebben behaald om de titel binnen te halen.”