2008 – Amsterdam

Amsterdam na 2005 voor de tweede keer uitgeroepen tot Topsportgemeente van het jaar

Amsterdam was in 2008 met maar liefst 28 teams vertegenwoordigd in de 38 onderzochte topcompetities. Vier teams behaalden de landstitel. De Amsterdam Crusaders behaalden de titel in het American Football, MyGuide Amsterdam was de sterkste in de eredivisie van het basketbal (heren) en L&D Amsterdam zegevierde in de Holland Series van de nationale honkbalcompetitie. Daarnaast werden de dames van VOC landskampioen handbal.

Hockeyclub Amsterdam behaalde zowel in de dames- als in de herencompetitie de tweede plaats en was daarmee ook goed voor een flink aantal punten. Ook damclub Amsterdam’80 eindigde op de tweede plaats in de eindrangschikking.

Het voetbal leverde Amsterdam de meeste punten op. Naast eredivisionist Ajax had de hoofdstad vijf ploegen in de landelijke amateurhoofdklasse en nog een deelnemer aan de hoofdklasse van het vrouwenvoetbal. In de hockeyhoofdklassen was Amsterdam zowel bij de heren als de dames met twee teams vertegenwoordigd.

De volgende verenigingen hebben in 2008 een bijdrage geleverd aan de Amsterdamse overwinning.

VerenigingSport
Amsterdam CrusadersAmerican Football
Slotermeer BVBadminton
MyGuide AmsterdamBasketbal
BV Lely AmsterdamBasketbal
Amsterdam  ’80Dammen
Ter BeekFutsal
VOCHandbal
Amsterdam (2x)Hockey
Pinoké (2x)Hockey
L&D AmsterdamHonkbal
Blauw WitKorfbal
AACRugby
Isostar/Sports WorldSquash
Hero Detachering/Amstelpark SquashSquash
Amsterdam’78Tafeltennis
Popeye Gold StarTennis
Amstelpark TennisschoolTennis
AjaxVoetbal, eredivisie
AjaxVoetbal, hoofdklasse
AFCVoetbal, hoofdklasse
TürkiyemsporVoetbal, hoofdklasse
DWVVoetbal, hoofdklasse
DWSVoetbal, hoofdklasse
WartburgiaVoetbal, hoofdklasse
HVA VolleybalVolleybal
Amstel Tijgers AmsterdamIJshockey

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de verkiezing de topsportgemeente van 2008 vond plaats op 15 juni 2009, tijdens het drukbezochte topsportcongres Nederland opjacht naar goud. Sportwethouder Carolien Gehrels van Amsterdam ontving de winnaarsbokaal uit handen van Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. Daarnaast bood Pieter Verhoogt (directeur Sport2B) haar namens Sport2B en verkiezingspartner SPORT & STRATEGIE een serie van vier sportieve schilderijen aan. Ten overstaande van de ruim 300 aanwezigen en diverse media sprak de wethouder haar dank en waardering uit voor de uitverkiezing en benadrukte zij de Amsterdamse ambities om in 2009 de prijs opnieuw in de wacht te slepen.