2005 – Amsterdam

Amsterdam had de eer uitgeroepen te worden tot de eerste topsportgemeente-van-het-jaar. De hoofdstad kende in 2005 een buitengewoon succesvol sportjaar.

Van de 36 topcompetities werden er drie gewonnen door Amsterdamse ploegen. De Demon Astronauts werden landskampioen basketbal (heren), de Amstel Tijgers zegevierden in de nationale ijshockeycompetitie en de Amsterdam Crusaders waren opnieuw de beste american footballploeg van Nederland. Naast deze drie eerste plaatsen waren Amsterdamse sportploegen goed voor nog eens negen top-5 plaatsen. 

Een stevige bijdrage aan het succes werd ook geleverd door de Amsterdamse voetbalhoofdklassers. Maar liefst vijf Amsterdamse ploegen kwamen in 2005 uit op het hoogste landelijke amateurniveau: Ook hockey had met drie teams een substantiële inbreng. American football, basketbal, korfbal, rugby, squash en damesvoetbal waren elk met twee teams vertegenwoordigd op het hoogste niveau. 

VerenigingSport
Amsterdam CrusadersAmerican Football
Amstelland PanthersAmerican Football
Demon AstronautsBasketbal
BV Lely AmsterdamBasketbal
GSA SchipholBiljarten, driebanden
HiltexDammen
Ter BeekFutsal
De VolewijckersHandbal
Amsterdam Hockey (2x)Hockey
PinokéHockey
PiratesHonkbal
Blauw-WitKorfbal
RohdaKorfbal
ASVR AscrumRugby
Amsterdamse ACRugby
SquashworldSquash
AmstelparkSquash
Amsterdam ’78Tafeltennis
Popeye Gold StarTennis
AjaxVoetbal, eredivisie
AjaxVoetbal, hoofdklasse
TürkiyemsporVoetbal, hoofdklasse
AFCVoetbal, hoofdklasse
DWVVoetbal, hoofdklasse
Blauw Wit A’damVoetbal, hoofdklasse
WartburgiaVoetbal
BuitenveldertVoetbal
Amstel TijgersIJshockey

De uitreiking van de prijs vond plaats op 23 april 2006, in het clubhuis van Amsterdam Hockey. In aanwezigheid van de voltallige damesselectie van Amsterdam – kersverse winnaars van de Europacup 2 – ontving Wethouder Hester Maij van Sportzaken uit handen van NOC*NSF- directeur Marcel Sturkenboom de winnaarsbokaal. Daarnaast bood Pieter Verhoogt de gemeente namens Sport2B een sportief kunstwerk aan.